Spoorzoeker 2 – Jaargang 24
Bouwvakker en boer in de Nieuwe kampen
Bijna twintig Spoorzoekers lang besteedde de redactie van Spoorzoeker aan evenzoveel families, die al sinds jaar en dag in parochie Nuland wonen. In de nieuwe uitgave van het heemkundig tijdschrift van heemkundewerkgroep Nuwelant komt voor het eerst een familie van buiten de parochiegrenzen aan bod: De familie van Hasje en Hanneke van Niftrik-de Haas uit de Nieuwe Kampen. Een Vinkels gezin met het kompas gericht op Nuland.
Hasje en Hanneke waren eenvoudige mensen. Na hun huwelijk in 1926 betrokken ze een boerderij aan de Nieuwe Kampen in Vinkel. Hasje was echter geen boer. Hij haalde meer voldoening uit werken met hamer en truifel. Het boerenwerk – dat dan ook beperkt bleef tot een paar koeien en wat kleinvee – behoorde toe aan Hanneke en later de kinderen.
Hasje en Hanneke kregen elf kinderen. De kinderen moesten al op jonge leeftijd meehelpen bij het werk in en om het huis. Ook familieleden en mensen uit de buurt en werden regelmatig ingeschakeld. Dat moest ook wel, want Hasjes arsenaal aan landbouwwerktuigen beperkte zich tot een kruiwagen, een schop, een riek en wat klein boerengereedschap. In ruil voor deze burenhulp, stak hij zelf regelmatig de helpende hand uit als er ergens iets gebouwd of verbouwd moest worden.
Bijzonder was zijn belangstelling voor fotografie. Hasje was de eerste amateurfotograaf van Vinkel. Hij maakte vele foto’s, die hij vervolgens ook zelf ontwikkelde en afdrukte. Een van de slaapkamers deed dan dienst als donkere kamer.
Rooie haan
In juni 1937 ging de boerderij van wethouder Jan van Santvoort in vlammen op. Was het een ongeluk of brandstichting? Thomas van der Biezen geeft een reconstructie van de gebeurtenissen, die voor Van Santvoort aanleiding waren om een dag na de brand zijn functie als wethouder neer te leggen. Voor hem was de aanleiding van de brand duidelijk…