Spoorzoeker 1 – Jaargang 22

Heemkundewerkgroep Nuwelant heeft haar blad Spoorzoeker helemaal in het nieuw gestoken. De vormgeving is geheel vernieuwd en ook wordt het blad voortaan op een andere papiersoort gedrukt. Het blad, dat al meer dan twintig jaar met veel succes verschijnt, is daardoor beter leesbaar onder kunstlicht.

In deze eerste aflevering van 2009 staat het gezin van Hein en Dina van Kreij-van der Doelen van de Wolfdijk centraal. Auteur Sjef van Helvoirt omschrijft Hein als een vindingrijke man met initiatieven. Dina daarentegen was doortastend en kende een grote werklust. Een doortastendheid die haar overigens op jongere leeftijd bijna het leven kostte.

Overval
Samen met jaar jongere broer Jan was ze in de Kerstnacht van 1927 namelijk
slachtoffer van een brute roofoverval. De zeventienjarige Dina hoorde die nacht de honden aanslaan en besloot daarop meteen poolshoogte te gaan nemen. In
het achterhuis trof ze twee inbrekers aan die meteen enkele schoten losten. Dina kreeg een schampschot en raakte gewond aan haar wang en oorlel. De daders zijn nooit gepakt, maar algemeen was het vermoeden dat het leden van de Osse bende betrof.

Toen Dina enkele jaren later trouwde met Hein van Kreij bleek haar doortastendheid zeer goed van pas te komen. In combinatie met de vinding- en initiatiefrijkheid van Hein slaagde het paar er in om samen met hun acht kinderen een succesvol boerenbedrijf op te bouwen. De kinderen werden al op jonge leeftijd ingezet bij huishoudelijke taken en het werk op de boerderij. De meesten van hen gingen later echter aan de slag buiten het boerenbedrijf. Enkelen in het onderwijs en één – het vierde kind, Wim – als priester.

Watersnood
Watermanagement is niet nieuw, zo blijkt uit het tweede artikel in deze Spoorzoeker. Na een aantal desastreuze overstromingen in de tweede helft van de negentiende eeuw werden na opnieuw een overstroming in januari 1880 diverse maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Johan Heijmans en Ad van den Bosch geven een hiervan beschrijving. Niet alle maatregelen blijken even succesvol, want binnen het jaar staat het water de Nulanders opnieuw tot aan de lippen.

Over Nuwelant

Nuwelant is de Heemkundewerkgroep van de parochie Nuland inclusief Heeseind.

Bezoekadres

Prins Bernhardplein 10,
5391 AR Nuland

Openingstijden

Elke dinsdagmiddag van
14.00 - 16.00 uur

Onze kalender

Volg ons

© Heemkundewerkgroep Nuwelant 2019   |   Cookie & privacy beleid

Pin It on Pinterest

Share This