Spoorzoeker 3/4 – Jaargang 25

Armoede is geen schande 

Heel wat mensen die opgroeiden in de jaren dertig van de vorige eeuw, zullen zich herkennen in het levensverhaal van Marinus en Anna van Helvoirt-van der Aa. Het stel begon met niks, doorstond de crisis en de oorlog en wist daarna een bestaan op te bouwen, waarbij hun kinderen gezond en gelukkig opgroeiden. In de dubbeldikke Spoorzoeker die onlangs verscheen, vertelt Sjef van Helvoirt het verhaal van zijn eigen ouders.

Toen Marinus en Anna in 1934 elkaar het ja-woord hadden gegeven, betrokken ze een klein huisje aan de Rijksweg in Nuland. Er was geen elektriciteit en geen stromend water en in de winter was het er ijzig koud. Met voorverwarmde dekens en de warmte van de kachel werd de winterkou zo goed en kwaad als het kon buitengehouden.

Toen het huis in zo’n slechte staat begon te verkeren dat het onbewoonbaar werd, besloot het stel te verhuizen. Marinus en Anna trokken met hun vier kinderen in bij de vader van Anna, die toen net weduwnaar was geworden. Dat was in mei 1940. Dit huis overleefde de oorlog, maar brandde in 1946 tot de grond toe af. Na enkele jaren in een noodwoning gewoond te hebben, verhuisde het gezin in 1948 naar de Nieuwstraat, die toen net nieuw aangelegd was. Daar werden de laatste van in totaal zestien kinderen geboren en ontstond een bloeiend gezinsleven waarbij sport en vrijwilligerswerk centraal stonden.

Een goede buur…
In de dubbeldikke Spoorzoeker, waarin aflevering 3 en 4 van 2012 zijn samengebracht, besteedt de redactie verder aandacht aan de relatie tussen Nuland en haar buurgemeenten. Het is het vijfde deel uit de artikelenreeks. Dit keer gaat Ad van den Bosch in op de schoolstrijd die in de tweede helft van de negentiende eeuw woedde tussen Nuland en Vinkel.

Verder sluit Martien Veekens in deze Spoorzoeker zijn serie over het wapen van Nuland af. In het laatste deel van deze drieluik doet hij een voorstel voor een dorpswapen voor de gemeenschap Nuland.

Deze dubbele uitgave is voor 10 euro te koop bij Albert Heijn Zwanenberg in Nuland. U kunt hem ook bestellen door een mail te sturen naar [email protected].

Over Nuwelant

Nuwelant is de Heemkundewerkgroep van de parochie Nuland inclusief Heeseind.

Bezoekadres

Prins Bernhardplein 10,
5391 AR Nuland

Openingstijden

Elke dinsdagmiddag van
14.00 - 16.00 uur

Onze kalender

Volg ons

© Heemkundewerkgroep Nuwelant 2019   |   Cookie & privacy beleid

Pin It on Pinterest

Share This