Spoorzoeker 1 – Jaargang 22

De melkboer en zijn gezin

Voor veel oudere Nulanders zal het een bekend beeld geweest zijn; Hein Korsten die met zijn melkproducten zijn gebruikelijke route door het dorp reed. In Spoorzoeker 1 van 2012 besteedt Sjef van Helvoirt ruim aandacht aan het gezin en de familie van de melkventer en zijn vrouw Dien Phlipse.

Was het in het begin nog het paard met wagen, in de jaren vijftig reed Hein Korsten zijn rondjes in een Opel Blitz, een kleine vrachtwagen waarop hij bijzonder trots was. Hein was een graag geziene man, wiens ronde door het dorp diverse malen per dag werd onderbroken voor een bakje koffie.

Naast de handel onderweg haalde het gezin ook inkomsten uit het winkeltje aan huis. Verkoop uit het magazijn heette dat. Het winkeltje werd grotendeels gerund door Dien. Zij had het niet altijd gemakkelijk. Naast het winkeltje had ze immers ook voor hun acht kinderen te zorgen. En bovendien was Dien visueel gehandicapt. Eind jaren zestig raakte ze van de ene op de andere dag haar gezichtsvermogen grotendeels kwijt.

Dorpswapen
Nuland mag trots zijn op zijn wapen. Dat stelt Martien Veekens in het tweede artikel over het dorpswapen, dat het dorp Nuland goed zou passen. Veekens gaat in het artikel in op de symboliek van de diverse onderdelen van het wapen dat voor het ontstaan van de gemeente Maasdonk, toebehoorde aan de gemeente Nuland. Van de vrijheidshoed  tot de bijlbundel en de Bataafse Vrijheidsmaagd.

Losse exemplaren van Spoorzoeker zijn voor 6 euro te koop bij Albert Heijn Zwanenberg in Nuland. Voor een abonnement op het blad kunt u contact opnemen met Suzan van de Leest, telefoon (073) 532 6089. E-mailen kan ook: [email protected].

Over Nuwelant

Nuwelant is de Heemkundewerkgroep van de parochie Nuland inclusief Heeseind.

Bezoekadres

Prins Bernhardplein 10,
5391 AR Nuland

Openingstijden

Elke dinsdagmiddag van
14.00 - 16.00 uur

Onze kalender

Volg ons

© Heemkundewerkgroep Nuwelant 2019   |   Cookie & privacy beleid

Pin It on Pinterest

Share This