Spoorzoeker 3 – Jaargang 24

Tinus en Mieke van Nistelrooij-van der Doelen centraal in nieuwe aflevering van Spoorzoeker

Een veehandelaar met zijn vrouw thuis aan het roer

Van Nistelrooij is ongetwijfeld de meest voorkomende achternaam in het Nuland van de vorige eeuw. Een gezin dat daarin een belangrijk aandeel had, was dat van Tinus en Mieke van Nistelrooij-van der Doelen. Tot hun talrijke nazaten behoort bekende voetbalprof Ruud van Nistelrooij. Het gezin staat centraal in aflevering 3 van Spoorzoeker, het tijdschrift van heemkundewerkgroep Nuwelant.

Zoals de meeste mensen in Nuland destijds, waren Tinus en Mieke van eenvoudige komaf. Het stel, dat in juli 1917 trouwde, kwam na wat omzwervingen door Nuland en Geffen in 1924 op de Kruisstraat terecht. Daar kochten ze de boerderij op nr. 66, tot enkele jaren geleden bewoond door hun jongste zoon Cor en zijn gezin.

Tinus verdiende de kost als veehandelaar. Hij handelde vooral in gebruiksvee, maar af en toe verkocht hij ook slachtvee aan slagers in de omgeving. Voor zijn werk trok Tinus door het hele land. Met de vrachtwagen of per trein reisde hij onder meer naar de markten van Leeuwarden, Zwolle, Deventer en Doetinchem. Ook op de veemarkt aan het Kardinaal van Rossumplein in Den Bosch was hij natuurlijk veel gezien.

De zorg voor het huishouden en de boerderij – met gemiddeld acht melkkoeien en tien fokvarkens – kwam voor het grootste deel neer op Mieke, knecht Jan Wijnante uit Nuland en de kinderen. De week van Mieke was dan ook drukbezet. Ze verzorgde de kippen, kookte de sloeber voor de varkens, slachtte de hennen die van de leg waren, zorgde voor de was en voor het eten. Op maandagochtend ging Mieke vaak al om 4.00 uur ’s morgens aan het werk.

Een Nulander bij de VOC
Als we het hebben over de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), dan denken we vooral aan zeehelden en zeeslagen in den verre. Waar we in ieder geval niet aan denken, is een verband met Nuland. En toch is dat er. In de vorm van Jacob Mathijs van Kreij. De in 1748 in Nuland geboren Van Kreij vertrok in 1792 met het VOC-schip De Zwaan naar Batavia in het toenmalig Nederlands Indië. Was het de drang op zoek te gaan naar het onbekende of lag er een andere reden aan zijn vertrek ten grondslag? Jan van der Biezen vertelt het relaas van Jacob in een boeiend artikel in Spoorzoeker.

Over Nuwelant

Nuwelant is de Heemkundewerkgroep van de parochie Nuland inclusief Heeseind.

Bezoekadres

Prins Bernhardplein 10,
5391 AR Nuland

Openingstijden

Elke dinsdagmiddag van
14.00 - 16.00 uur

Onze kalender

Volg ons

© Heemkundewerkgroep Nuwelant 2019   |   Cookie & privacy beleid

Pin It on Pinterest

Share This