Spoorzoeker 2 – Jaargang 22

Heintje de Haas centraal in nieuwe Spoorzoeker heemkundewerkgroep Nuwelant

Over sterke verhalen en bijnamen

Heintje de Haas, of liever Heintje Schel, is een weinige Nulanders die zowat de gehele twintigste eeuw meemaakte. Hij maakte zowel de slag bij Verdun (1916) mee als de aanslagen op de Twin Towers in New York (2001). In de nieuwe Spoorzoeker van heemkundewerkgroep Nuwelant staat het leven van Heintje en zijn familie centraal.

Het was geen eenvoudig leven dat Heintje (1911-2007) heeft geleid. Als ongeschoolde arbeider kregen hij en later zijn jonge gezin het zwaar te verduren. De crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog hakten er flink in. Om maar niet te spreken van het plotselinge verlies van zijn vrouw Nel van der Leest, die in 1965 op 48-jarige leeftijd overleed, en enkele jaren later de dood van zijn zoon Cor.

Toch wisten Hein en zijn gezin zich door al deze moeilijkheden heen te slaan, niet in de laatste plaats dankzij de enorme hoeveelheid humor die de familie De Haas eigen is. Behalve sterke verhalen vertellen, maakten Hein en zijn broers er een hobby van allerlei mensen uit Nuland van een bijnaam te voorzien.

Doop- en begraafboeken

Naast het artikel over het gezin van Heintje en Nel de Haas bevat de nieuwe Spoorzoeker een interessant artikel over namen en bijzondere vermeldingen in de doop-, trouw- en begraafboeken van de parochie Nuland tussen 1696 en 1810. Theo van Herwijnen laat de lezer in het artikel zien dat archiefonderzoek allerminst saai en stoffig hoeft te zijn, maar soms juist kan leiden tot opvallende en interessante verhalen en ontdekkingen.

Een voorbeeld van zo’n verhaal is een zelfmoord in het Nuland van de achttiende eeuw. Peet Kappen wijdt er in deze Spoorzoeker een zeer lezenswaardig artikel aan.

Over Nuwelant

Nuwelant is de Heemkundewerkgroep van de parochie Nuland inclusief Heeseind.

Bezoekadres

Prins Bernhardplein 10,
5391 AR Nuland

Openingstijden

Elke dinsdagmiddag van
14.00 - 16.00 uur

Onze kalender

Volg ons

© Heemkundewerkgroep Nuwelant 2019   |   Cookie & privacy beleid

Pin It on Pinterest

Share This