Lezing ‘Overstromingen in en rond ‘s-Hertogenbosch’ drukbezocht

by | 27 mrt, 2024

Lezing Francien van den Heuvel druk bezocht

Op dinsdag 26 april gaf Francien van den Heuvel in de Meent in Nuland een lezing over overstromingen in en rond ‘s-Hertogenbosch. De lezing werd georganiseerd door de heemkundewerkgroepen van Nuland en Rosmalen. Beide dorpen werden in vroeger tijden regelmatig geteisterd door overstromingen.
 
Francien promoveerde in 2021, haar proefschrift heet heel toepasselijk ‘s-Hertogenbosch, eiland in een onmetelijke zee: Omgangsstrategieën van de stedelijke overheid en de bevolking van ’s-Hertogenbosch met hoogwater en overstromingen (1740-1995)’.
 
In haar lezing vertelde Francien uitgebreid over de oorzaak en gigantische impact van de overstromingen en ging ze in op vragen zoals: Hoe verliep de hulpverlening? En welke omgangsstrategieën werden er ontwikkeld door landelijke, regionale en lokale overheid en de relevante waterschappen om de waterveiligheid te verbeteren? Ontstond er een herinneringscultuur en in welke uitingen kreeg deze gestalte? En natuurlijk kwamen de diverse overstromingen in Nuland in Rosmalen ruimschoots aan bod.
 

Over Nuwelant

Nuwelant is de Heemkundewerkgroep van de parochie Nuland inclusief Heeseind.

Bezoekadres

Prins Bernhardplein 10,
5391 AR Nuland

Openingstijden

Elke dinsdagmiddag van
14.00 - 16.00 uur

Onze kalender

Volg ons

© Heemkundewerkgroep Nuwelant 2019   |   Cookie & privacy beleid

Pin It on Pinterest

Share This