18 April lezing over de bevrijding van Nuland en Rosmalen in De Meent

by | 9 apr, 2023

Op 18 april geeft Mike van Venrooij een lezing over de bevrijding van Nuland en Rosmalen in De Meent in Nuland

Op dinsdag 18 april a.s. organiseren de heemkundewerkgroepen van Nuland en Rosmalen samen een lezing. Mike van Venrooij vertelt die avond over de bevrijding van beide dorpen in het najaar van 1944. Hij illustreert zijn verhaal met veel nieuw ontdekt materiaal. Aanvang is 20.00 uur, de entree is gratis, lokatie is De Meent in Nuland.
 
Op 25 september arriveert de divisie van generaal Neumann in Nuland. De Duitse generaal en zijn staf vestigen zich aanvankelijk in landgoed Puttershoek aan de Rijskweg, later verkassen ze naar Hei en Wei. De divisie heeft een lange en chaotische tijd achter de rug. Door de geallieerde opmars ligt Nuland nu volop in de frontlinie. Veel inwoners verlaten het dorp uit angst voor oorlogsgeweld. Hier start het verhaal van Mike van Venrooij, die gedetailleerd ingaat op het verloop van de strijd vanaf dit moment.
 
Van Venrooij bestudeerde de laatste jaren vele duizenden, onbekende documenten en komt deze avond ook met informatie uit Duitse archieven. Daarnaast trof hij bij zijn zoektocht wel heel bijzonder materiaal aan. Zo presenteert hij bijvoorbeeld nieuw ontdekte filmbeelden van het bombardement op de fabriek van Mie van den Boogaard- Voets, gemaakt door de boordcamera van het vliegtuig.
Mike van Venrooij (Nuland, 1999) schreef in 2019 een boek over de bevrijding van zijn woonplaats. Hij studeert archeologie in Deventer en Leiden. Mike is op jonge leeftijd uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van de bevrijding van de regio.

 

Over Nuwelant

Nuwelant is de Heemkundewerkgroep van de parochie Nuland inclusief Heeseind.

Bezoekadres

Prins Bernhardplein 10,
5391 AR Nuland

Openingstijden

Elke dinsdagmiddag van
14.00 - 16.00 uur

Onze kalender

Volg ons

© Heemkundewerkgroep Nuwelant 2019   |   Cookie & privacy beleid

Pin It on Pinterest

Share This