Geboorten, huwelijken en overlijden

Een bekend uitvloeisel van de verovering van Nederland door de Fransen was een verregaande centralisatie van de Nederlandse staat. Het kadaster kwam vanaf deze tijd op, evenals de registratie van alle inwoners van een dorp. Later resulterend in de bevolkingsregisters.

Begonnen werd met de registratie, met getuigen, van alle geboorten, huwelijken en overlijden. Dit werd een plicht van de gemeente. Vóór deze tijd hield de pastoor gegevens van doop, huwelijk en overlijden/begraven bij. Maar elke pastoor of koster deed dit op zijn eigen manier. Vanaf 1811 kwamen er vaste formulieren, die verplicht ingevuld moesten worden.

Als je zoekt naar vroegere familieleden, dan is de site van www.genver.nl een hele gemakkelijke. Waar je eerst hele dagen in het archief moest zitten om de akten op te zoeken, zijn ze nu vanaf de computer thuis ter inzage. Op elke filmrol zitten diverse akten, soms per jaar, soms per aantal jaren samengevoegd. Het valt dan niet mee om net die ene akte eruit te vissen.

In de onderstaande documenten, is een korte weergave van de akte opgenomen, met het nummer van de scan van Genver. Hiermee kan men in korte tijd de juiste akte opzoeken en de daar behorende gegevens. We starten met de oudste registers (waarvan eerste jaar nog in de Franse taal). In de komende tijd zullen meerdere registers op deze manier op de site ter inzage komen.
Heeft u vragen? Aarzel niet en stuur een e-mail.

Over Nuwelant

Nuwelant is de Heemkundewerkgroep van de parochie Nuland inclusief Heeseind.

Bezoekadres

Prins Bernhardplein 10,
5391 AR Nuland

Openingstijden

Elke dinsdagmiddag van
14.00 - 16.00 uur

Onze kalender

Volg ons

© Heemkundewerkgroep Nuwelant 2019   |   Cookie & privacy beleid

Pin It on Pinterest

Share This