Het is vandaag de dag nauwelijks nog voor te stellen, maar vroeger had iedere wei of akker een eigen naam. De eigenaar gaf zijn land een naam, om het zo goed te kunnen onderscheiden. De veldnamen vertellen vaak iets over de eigenaar, de gesteldheid van het land of over andere bijzonderheden op of in de directe nabijheid van het stuk land. Daarmee vormen veldnamen een unieke bron voor historisch onderzoek.

Sommige veldnamen zijn nog steeds in gebruik. Zoals bijvoorbeeld het Achterste Nuland of de Cronenakker, een oude veldnaam die nu als straatnaam is teruggekeerd. Maar voor het achterhalen van de meeste veldnamen is archiefonderzoek nodig. Wie oude akten leest, komt - zeker als het gaat om grondverkopen - regelmatig veldnamen tegen. Het lezen van al die akten is de enige manier om alle veldnamen in kaart te brengen.

Ook onze heenkundewerkgroep heeft het doel die verzameling ooit compleet te krijgen. Er is zelfs een speciale werkgroep voor in het leven geroepen. Voordat de leden daarvan het archief in duiken, gaan ze eerst op de koffie bij de hoogbejaarden die Nuland, Heeseind en Kruisstraat nog rijk is. Om zo uit eerste hand nog zoveel mogelijk veldnamen boven tafel te krijgen.