U bevindt zich hier: HomeProjectenBidprentjes

Bidprentjes... van alle tijden.

Het uitdelen van bidprentjes na het overlijden van iemand is een oude traditie, die haar oorsprong heeft in de Rooms-katholieke kerk. Rond 1500 was er al sprake van bidprentjes. Niet alleen bij overlijden, maar ook bij andere gebeurtenissen zoals de doop of eerste communie. De prentjes waren bedoeld als aansporing tot gebed.

Eind 19e eeuw verschenen de eerste bidprentjes op papier, waarbij op de voorzijde vaak een afbeelding van Jezus of Maria gedrukt was. In de jaren '30 van de vorige eeuw werden voor het eerst foto's van de overledene op de voorzijde geplaatst.

Heemkundewerkgroep Nuwelant beschikt over een rijke verzameling bidprentjes. De oudste exemplaren dateren uit de 2e helft van de negentiende eeuw en vormen zo een prachtige bron voor genealogen of andere historisch onderzoekers.

Het grootste deel van de verzameling is inmiddels gedigitaliseerd en geïnventariseerd. Op deze website kunt u binnenkort de gehele verzameling bidprentjes doorzoeken.

 

 

Bezoek onze bidprentjes database

Bekijk alle gedigitaliseerde bidprentjes die teruggaan tot 1810! Klik hier

Geef iemand
een jaargang van de Spoorzoeker cadeau!

Moet u binnenkort naar een verjaardag en zit u nog verlegen om een origineel cadeau? Denk dan ’ns aan een jaarabonnement op
Spoorzoeker. Lees verder

Ga naar boven