U bevindt zich hier: HomeNieuws

Historische wandeling groep 7 Basisschool

Historische wandeling door groep 7 van de Basisschool de Hoogakker

Op woensdag 3 juni 2015 hielden de groepen 7 van de basisschool de Hoogakker weer hun historische wandeling door Nuland.

 Op 5 plaatsen in Nuland werd de geschiedenis van Nuland uitgelegd aan ongeveer 60 kinderen.


 

In het Gildehuis van het Gilde Sint Antonius Abt konden de kinderen de zilveren schilden, oude trommen, oud geweer bezichtigen en een demonstratie zien van trommelen en vendelen.

Op het Cingelpad werd een verhaal verteld over het kasteel Vladeracken en werd uitgelegd hoe en waarom er een zomerdijk in Nuland is aangelegd.

Bij de Polderkerk konden de leerlingen van groep 7 kijken naar de contouren van de oude kerk en werd door leden van de Heemkundewerkgroep uitgelegd hoe de kerk is ontstaan en wanneer deze is gesloopt.

In onze Nulandse Kerk konden de kinderen het Kerkmuseum bezichtigen. In dit museum zijn vele oude religieuze voorwerpen en kleren te zien die in het verleden werden gebruikt door geestelijken en de bezoekers in de kerk.

In  de Heemkamer in de Meent lagen vele oude gebruiksvoorwerpen, werktuigen. Door de leden van de werkgroep werd uitgelegd hoe en waarvoor de voorwerpen werden gebruikt. Ook werden oude en nieuwe foto's van het Dorp Nuland getoond en vergeleken. Er was zelfs een boek met oude foto's van de leerlingen basisschool. 

Het geheel werd door de leerlingen en de begeleiding als een leerzame dag aangemerkt.

 

 

 

Het bidprentjes-archief

De bidprentjes-collectie van Nuwelant is groot. Het is zelfs zo'n succes geworden dat we momenteel problemen hebben met het beschikbaar stellen op onze huidige website. Wat wel kan is het raadplegen door de naam van de overledene in te vullen. Helaas is het nog niet mogelijk om alle bidprentjes er bij te leveren. Er wordt hard gewerkt om deze collectie weer volledig inzichtelijk te maken

 Kijk in het menu onder 'Raadplegen/Bidprentjes'. 

 

Geslaagde wandeling groep 8 Basisschool Nuland

Leerlingen van groep 8 van basisschool "De Hoogakker" hebben op woensdag 15 april 2015  een "oorlogswandeling" door Nuland gemaakt. De tocht, die jaarlijks wordt gehouden, op initiatief van de Heemkundewerkgroep Nuwelant, voerde hen langs 5 plekken in Nuland.

Lees meer: Geslaagde wandeling groep 8...
 

Commissionair in varkens

Binnen de hedendaagse voedselindustrie is een beroep als commissionair in varkens nauwelijks denkbaar. Maar in de 1e helft van de 20e eeuw speelde hij een belangrijke rol bij de aanvoer van varkens bij de slachterijen. Marinus van Nistelrooij was zo’n commissionair. Samen met zijn vrouw Nelleke Gloudemans staat hij centraal in de nieuwe Spoorzoeker. Lees meer...

 

Architect en maatschappelijk betrokken

Zoals in veel dorpen telde Nuland in de jaren na de oorlog een kleine groep mensen die binnen de lokale gemeenschap een belangrijke rol vervulde. Een van hen was ongetwijfeld Jacques van den Bosch. De architect staat samen met zijn vrouw Tonny van der Tol centraal in de nieuwe Spoorzoeker. Lees meer...

 

Pagina 1 van 2

Bezoek onze bidprentjes database

Bekijk alle gedigitaliseerde bidprentjes die teruggaan tot 1810! Klik hier

Geef iemand
een jaargang van de Spoorzoeker cadeau!

Moet u binnenkort naar een verjaardag en zit u nog verlegen om een origineel cadeau? Denk dan ’ns aan een jaarabonnement op
Spoorzoeker. Lees verder

Ga naar boven